در آن نیامده ایّام

حسن صنوبری

در آن نیامده ایّام

حسن صنوبری

در آن نیامده ایّام

ثُمَّ نَادَى بِأَعْلَى صَوْتِهِ :
الْجِهَادَ الْجِهَادَ عِبَادَ اللَّهِ
أَلَا وَ إِنِّی مُعَسْکِرٌ فِی یَومِی هَذَا
فَمَنْ أَرَادَ الرَّوَاحَ إِلَى اللَّهِ
فَلْیَخْرُجْ .

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
آخرین نظرات


فیدل کاسترو مسلمان نبود ولی آزاده بود.

در سرزمین ایمان همواره قهرمانان حضور دارند. ما قهرمان‌های بی‌نظیر خود را داریم که کمکمان می‌کنند حد وجودی آدمی را درست درک کنیم و با تماشای کوچکی خویش آن را اندک و کوچک نپنداریم. ولی در عالم کفر، در غرب، در آمریکا، این قهرمان‌ها اندکند. نیمۀ دوم سده بیستم به نظرم دوران طلایی قهرمان‌های نادر عالم غربی بود. دورانی که رو به افول است. در همه عرصه‌ها، از هنر و فرهنگ و ورزش گرفته تا سیاست و مبارزه. اتفاقا بسیاری از این قهرمان‌ها، چهره‌های ضدآمریکایی و ضداستعماری بودند و اتفاقا با هم در یک قاب بودند. در رایانه شخصی‌ام از دیرباز طبق علاقه‌ای که به فیدل کاسترو داشتم عکس‌های او با گابریل گارسیا مارکز، مالکوم ایکس، محمدعلی کلی، ارنست همینگوی، نلسون ماندلا، آیت‌الله خامنه‌ای و... را جمع کرده‌ام. در آن دوران مبارزها هم‌دیگر را پیدا می‌کردند. مخصوصا فردی مثل کاسترو هم دانش و اطلاعات فراگیری نسبت به اوضاع جهان داشت تا هم‌دل‌هایش را در سراسر جهان پیدا کند، هم محبوبیت و روابط عمومی بالایی تا با آن‌ها ارتباط برقرار کند. از سال 2008 هم که کاسترو از سیاست و امر کشورداری گوشه گرفت، همواره در جریان امور بود و در یادداشت‌ها و مقالاتش که تا همین اواخر ادامه داشت -و متاسفانه عموما به فارسی ترجمه نمی‌شد و توسط رسانه‌های فراگیر غربی سانسور می‌شد- به مسائل مهم جهان می‌پرداخت؛ با همان موضع عزت‌مندانه و انقلابی‎اش. وقتی اوباما پس از 80سال به کوبا سفر کرد و قرار شد کوبا و آمریکا روابط خود را از سر بگیرند، هرچه کرد کاسترو او را به حضور نپذیرفت. بر خلاف خیلی‌ها که مشتاقند با یک مسئول دون‎پایه آمریکایی سر یک میز بنشینند، کاسترو، کاسترویی که پاپ فقط یکی از زوار عظمت و محبوبیتش بود، قطعا ارزشی برای دیدار با اوباما قائل نبود. اوباما در همان سفر، طبق طبع آمریکایی خودش در کنار لبخندها؛ تهمت‌ها، تحقیرها و طعنه‌هایی را نثار کوبایی‌ها کرد؛ حتما بروید مقاله فیدل کاسترو در پاسخ به اوباما را بخوانید  «کوبا نیازی به صدقۀ امپراطوری ندارد». پیرمرد هشتاد ساله نگذاشت این تازه به دوران رسیدۀ عالم سیاست به حریمش وارد شود، دهن‌کجی کند و برود. (دهن‌کجی‌ای که ما بارها، از جمله از سوی نخست وزیر بی‌مقدار سابق انگلیس یا شیردال یا موضوع... به خود دیدیم و به روی خود نیاوردیم.) از جمله مقالات دیگر کاسترو یادداشت دوسال پیش او درباره فلسطین و اسرائیل بود «هولوکاست فلسطینیان در غزه» و همچنین چند یادداشت که درباره مسائل هسته‌ای ایران و خصومت آمریکا با ایران چند سال پیش نوشت. امیدوارم این مقالات ترجمه شود، یعنی در اصل امیدوارم مجموعه مقالات کاسترو کتاب شود و بعد ترجمه شود.


به نظر من کاستروئیسم و قرائتی که مبارزان آمریکای جنوبی از نهضت چپ و مارکسیسم داشتند، با آنچه نزد متقدمین این نهضت در شوروی وجود داشت بسیار متفاوت بود؛ تکبر، قدرت‎طلبی، انگیزۀ کشورگشایی، جنگ قدرت داخلی، خون‌ریزی، بی‌رحمی و قتل عام بی‎گناهان و غیرنظامیان جدا از اشتباهات فکری و استراتژیک دلیل نابودی و بدنامی لنین و استالین و دیگر سرکردگان بلوک شرق در شوروی شد. در عوض صداقت، انسانیت، مجاهدت و مردمی‌بودن از ویژگی‌های نهضت مبارزه در آمریکای جنوبی به رهبری کاسترو بود و همین است که برای کاسترو به جز پیروزی در نبرد و سیاست، علی‎رغم همۀ دروغ‌ها و کاریکاتورهای موهن و ترسناک رسانه‌های غربی از او، محبوبیتی ملی و فراملی هم به همراه آورد. چریک پیر، مسلمان نبود، موحد نبود، اما خیلی بیشتر از بسیاری از موحدان و مسلمانان و مسیحیان مدعی به آن فرمایش عاشورایی حضرت سیدالشهدا (علیه السلام) : «إن لم یکن لکم دینٌ و کنتم لا تخافون المعاد فکونوا احراراً فی دنیاکم» و فرمایش حضرت امیر (علیه السلام) «و لا تکن عبد غیرک و قد جعلک الله حرا» عمل می‎کرد . همین آزادگی به نظر من فضل بزرگی است و امیدوار و دعاگویم این روزها او را در سرای جاودانش پنجره‌ای باشد.



نظرات  (۵)

  • انــــــ ـار
  • خیلی خوب.
    بهره بردیم.


    البته امیدوارم درست پیش بینی نکنید و دوران قهرمان های ضدآمریکایی، رو به افول نرود.

    پاسخ:
    رو به افول است. آمریکا دارد تمام میشود.
  • فاطمه غلامی
  • حقیقتا که مصداق اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید بود
  • دکتر یونس
  • فیدل کاسترو حداقل در زمینه پزشکی الگوی خیلی خوبیه و میدونید بالاترین سطح خدمات بهداشتی و پزشکی در کوبا و به صورت رایگان به مردم ارائه میشه..
    من در مورد مسائل دیگه سررشته و علمی ندارم اما بهداشت و درمان رو به صورت مستقیم زیر نظر خودش اداره کرد و نه دولت.. با ذکاوت هم مدیریت کرد. با انقلاب کوبا پزشکا کوبا رو ترک کردند و به آمریکا و دیگر کشورها رفتند و فقط 17 تا پزشک تو کوبا باقی موند اما با همون 17 تا کاری کرد که همه انگشت به دهن بمونن. میزان مرگ کودکا شد 4 تا در هر 1000 تولد. شاخص های بهداشتیش رو بسیار بالا آورد. تراکم پزشکان در کوبا بسیار بالاست. یک پزشک برای 197 نفر. این به جز 40هزار پزشک کوبایی هست که در بقیه کشورها خدمات پزشکی ارائه میکنند..
    من دوستش داشتم. همینکه جلوی آمریکا ایستاد یعنی از خیلی ها خیلی مرد تره..
    این متن هم متفاوت و خوبه:
    http://khomaremasti.blog.ir/1395/09/09/Partisans-of-the-Caribbean#send_comment
    پاسخ:
    سلام بر شما بزرگوار
    طبعا هیچ دیکتاتوری این مقدار به مسئله سلامت و دانش ملتش اهمیت نمی‌دهد.
    آن مطلب را هم خواندم، سپاس؛
    من مرفه‌بودن فیدل کاسترو با استناد به منابع غربی و خائنین کوبایی را همانقدر باور می‌کنم که آمار محسن مخلباف از سرمایه‌های شخصی آیت‌الله خامنه‌ای را. دیکتاتور بودنش هم. کاسترو در تمام این سال‌‎ها بیخ گوش آمریکا، مثل خار، مثل میخ توی گلویش بوده. ما را با اینهمه فاصله و فرسنگ بمباران تبلیغاتی می‌کردند. یک دانشجوی کوبایی اگر بخواهد چیزی درباره ایران، اسلام، امام خمینی، آیت‌الله خامنه‌ای بداند، در اولین مراجعه‌اش به گوگل چه پیدا می‌کند؟ به جز تصاویر اعدام و خشونت و مطالبی درباره دیکتاتوری و کاریکاتورهای موهن و تصاویر هولناک؟! خیلی جلوتر از ما این تبلیغات عظیم منفی برای کوبا و کاسترو آغاز شده بود. اگر یک یونانی این‌ها را باور کند عیبی ندارد؛ اما اگر خود ما هم که مبتلابه هستیم باور کنیم جسارتا جسارتا ابلهیم. هنگام مذاکره آمریکا با کوبا دیدم یک سایت حزب اللهی مطلب نوشته که روند افول یک انقلابی و اینکه کاسترو بالاخره سازش کرد و مقابل آمریکا تسلیم شد! خب بنده خدا! تو خودت دقیقا در همین شرایطی و همین سخنان را درباره‌ات می‌گویند؛ چطور می‌توانی این‌مقدار نادان باشی؟!
    روشنفکرها به تبع القای امپریالیزم همواره برآنند و القا می‌کنند که نمی‌شود هم انقلابی و ضدآمریکا باشی هم اعتقادی به آزادی و مردم داشته باشی. انگار محال عقلی است. که ما نتیجه بگیریم پس لابد اگر در ایران هم بخواهیم انقلابی بمانیم دیکتاتوریم. الشیاطین لیوحون الی اولیائهم. 
  • دکتر یونس
  • علیکم السلام.
    خب همین ها رو به اون بنده خدا هم میگفتید. میبینید چقدر اطلاعات مغشوش و متضاده. البته من از کسی که خود فیدل رو از نزدیک دیده بود پرسیدم که سطح زندگیش چطور بود؟ گفت بسیار ساده و بدور از نفاق و دو رویی. همون لباس مردم معمولی تنش بود و در قید و بند تجمل و ال و بل نبود. یعنی از شاهد زنده سوال کردم. منتها با اون حجم از ترور محافظت از خودش رو غیر منطقی نمیدونم.
    الان یه محقق چه خاکی به سرش کنه؟ اطلاعات دقیق و درست رو چطوری بدست بیاره؟ مثلا یه جا نوشته تقی زاده سیاستمدار و روشنفکر ایرانی بود و ازش تعریف کرده/ یه جا دیگه نوشته  فراماسونر و غرب پرست و خائن به وطن بود.. جوونا گیج میشن.. 
    سلام
    چقدر حیف که اینجا اینقدر سوت وکور شده

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">