پیروزی سگ زرد
یک؛
ترامپ بر کلینتون پیروز شد، آنسان که احمدینژاد بر موسوی
همانقدر غیرقابل پیشبینی برای رسانهها، روشنفکرها و غربگراها
البته حقیقت این است که تصور تاجگذاری ترامپ برای غیرغربگراها هم دشوار بود، ولی نه از این جهت که او رأی ندارد، از این جهت که بعید است چنین افسارگسیختهای به آسانی اجازه پیدا کند در سرزمین دلارهای دیپلماتیک و دیپلماسیهای دلاری سروری کند. و الا کسی که ضدسیستم، آنهم یک سیستم فاسد، ریاکار و دروغگو مثل آمریکا در خود آمریکا حرف بزند، طبیعتا جذابیت بیشتری برای آمریکاییها خواهد داشت. اگر ترامپ با حرفهای ضد اقلیتها، ضد مکزیکیها، ضدمسلمانها و ضدزنها در آغاز کارش به شهرت رسید، ولی محبوبیتش را مرهون افزایش موضعگیریهای منتقدانه و ریاستیزانهای بود که پس از شهرت اولیه علیه سیستم آمریکا هم در سیاست خارجی (مثل امور لیبی و عراق و سوریه) هم در مسائل داخلی (مثل فقر و نژاد پرستی) اتخاذ کرد. چنانکه برخلاف تحلیل اکثر رسانهها و نظرسنجیهای غربی و غربگرا، رهبر ایران آیتالله خامنهای همین هفته پیش گفت، ترامپ به خاطر صداقت و صراحت بیشترش درباره وضعیت آمریکا، بیشتر مورد توجه مردم آمریکاست.
دو؛
پیروزی ترامپ بیش از اینکه برای اصل سیستم آمریکا و یا دموکراتها شکست محسوب شود، برای آنها که بیرون از خاک آمریکا صفحه اول روزنامه خودشان را با پیروزی کلینتون تزئین و صفحهآرایی کردند شکست و افتضاح محسوب میشود. آمریکا منافع خودش را میشناسد و از سگ زرد بلد است همانقدر استفاده کند که از شغال سیاه بلد بود. آمریکا فتنه است، مفتون نیست؛ بازیگردان است، بازیخورده نیست؛ شکستخورده حقیقی آن عروسکهایی هستند که گرم رقص با ساز پیشین سازنده و در اوج چرخیدن با کوک قبلی نوازنده، باید مفتضحانه متوقف شوند تا دوباره کوک شوند.
تا صفحه از نو چیده شود و نمایشنامه جدید از راه برسد، بسوزد دلها برای سرگردانی مهرهها و عروسکها!
سه؛
روی کار آمدن استعاره ترامپ در ادبیات آمریکا به خودی خود یک پیشروی برای آمریکا محسوب میشد (چنانکه پیش از این دربارهاش نوشتم)، اما تاجگذاری او در کاخ سفید امپریالیسم، بسته به اینکه واقعا چقدر بازیگر است یا چقدر احمق، نتایج متفاوتی دارد. چیزی که قضاوت درباره آن آسان نیست. هرچه احمقتر و صادقتر باشد باید خداراشکر کرد که فروپاشی آمریکا نزدیکتر است و هرچه بازیگرتر باشد نشان از دوراندیشی آمریکا دارد که با پیروزی ترامپ هم اعتبار دموکراسی و سلامت سیستم انتخاباتی آمریکا بالا برد هم ادبیات تهاجمیتری نسبت به قبل اتخاذ کرد.
چهار؛
پیروزی ترامپ یعنی آمریکا دیگر تصمیم دارد رو بازی کند.
از آنجا که اکثر کشورها و دولتها ساعت خودشان را با آمریکا تنظیم میکنند و تیم و تاکتیک را با توجه به او میبندند، با روی کارآمدن اوباما تاکتیک سیاستبازی، دیپلماسیبازی و نفاق را برگزیده بودند. چه آنان که او را میپرستیدند و چه آنانکه از او میترسیدند. حال که خط مبدأ از اوباما به ترامپ تغییر کرده، این ساعتهای کهنه دیگر از کار افتادهاند و تاکتیک زیرآبیرفتن دیگر جواب نمیدهد. حالا ببینیم خود دولتمندان این دولتها از خواب بیدار میشوند و تاکتیک کهنه را کنار میگذارند، یا مردم و رسانهها بالاجبار آنها را کنار میگذارند!
کسی که از ابتدا برای تنظیم ساعت خود اعتنایی به افق آمریکا نداشته شاید در دوران اوباما از سوی روشنفکران مورد شماتت قرار میگرفته، ولی به جایش الآن مفتضح نمیشود. اما آنکه همه گلابیها و سیبهایش را در سبد آمریکا چیده بود الآن وضعیت مزاجی مناسبی ندارد!
پنج؛
اشتباه عمده ما این است که عموما در تحلیلهایمان آنقدر که برای فتنههای آمریکایی و مکرهای انگلیسی اعتبار قائل میشویم، جایی برای فتنههای خدایی و مکرهای الهی باز نمیکنیم. چهبسا این فتنه از حق باشد و خداکناد "ان هی الا فتنتک" سرانجامی خیر برای حقطلبان و فرجامی تلخ برای ستمگران و حیلهگران باشد، که "والله خیر الماکرین".
ترامپ: همیشه اونجوری نمیشه که ما منتظرشیم :)