پیشنهاد انیمه: «افسانه شاهزاده خانم کاگویا» | ایسائو تاکاهاتا
گفته بودم ژاپن دوتا پیرمرد درجه یک در عالم انیمشن دارد. دفعه قبل برایتان از هایائو میازاکی عزیز نوشته بودم. حال برویم سراغ زندهیاد ایسائو تاکاهاتا دوست دیرین میازاکی و دیگر موسس استودیو جیبلی.
آثار تاکاهاتا به نسبت میازاکی شناختهتر و تلوزیونیتر است و در عوض میازاکی نخبگانیتر و سینماییتر است. مخصوصا از جهت آثار. شما حتی اگر اسم تاکاهاتا را نشنیده باشید حتما چندتا از انیمیشنهای سریالیاش مثل هایدی و آنشرلی و شاید مارکو را دیدهاید. اما تاکاهاتا به جز سریالهایش و ارزشمندتر از آنها دو انیمیشن سینمایی بسیار مهم دارد. قصد داشتم فقط یکی از این دو را معرفی کنم، ولی سفر نخست وزیر ژاپن آنهم با پیام آمریکا باعث شد بخواهم در مطلبی دیگر، دیگر انیمیشن مهم او را هم معرفی کنم.
افسانه شاهزاده خانم کاگویا محصول سال 2013 آخرین و حرفهایترین انیمیشن تاکاهاتا در دوران حیات است. برخلاف بسیاری از کارگردانهای ایرانی که دوست دارند مصداق آیه «و من نعمره ننکسه فی الخلق» باشند و هرچه پیرتر میشوند در فیلمسازی خرفتتر میشوند؛ ایسائو تاکاهاتا در آخرین اثر سینمایی خود پنج سال پیش از درگذشتش توانسته تکنیکیترین و متمایزترین انیمیشن خود را بسازد و نشان دهد پیری برای بعضی از افراد هم، نقطه کمال و اوج است نه زوال و فرود. تاکاهاتا به خاطر همین اثر نامزد جایزه اسکار بهترین انیمیشن شد. اینکه آیا اصل جایزه هم حقش بود یا نه را به بررسی و مقایسه آنانکه همه نامزدها را دیدهاند میسپاریم.
افسانه شاهدخت کاگویا بر اساس یک داستان فولک قدیمی ژاپنی (داستان بامبوشکن) ساخته شده است و نمونهای موفق از انیمیشن و سینمای بومی چه در ساختار و چه در محتوا است. این انیمیشن فقط از لحاظ بصری یک نقاشی جادویی و زنده است و از منظر محتوا دریچهای است به جهان رازآمیز فرهنگ باستان ژاپنی. از این جهت میتواند سرمشق تمام انیمیشنسازان مشرقزمین و جهان غیرغربی باشد. اینجا همانجایی است که عرصهٔ هنرنمایی و حدّ پرواز هیچکدام از کارخانههای غولپیکر انیمیشنسازی آمریکایی نیست. همانجایی که محض هنر به نمایش درمیآید و صنعت و ثروت را تحقیر میکند.
دیدن این انیمیشن را برعکس انیمیشن بعدی به همه توصیه میکنم. این ژاپن همان ژاپن زیبا، دوستداشتنی، هنرمند و باشکوهِ پیش از جنگ و تحقیر و تسلیم است.
از سایت ماهم دیدن کنید