خاطره و گزیدۀ مطالب پرونده تخصصی ادبیات کودک و نوجوان
به نام خداوندِ مهربانِ کودکان و نوجوانان و به نام خداوندِ خلاقِ ادبیات.
به بهانه هجدهم تیرماه، روز ادبیات ملی کودکان و نوجوانان، کمی خاطرهبازی، کمی قدردانی و کمی معرفی کتاب خوب:
یکم: خاطرۀ پروندۀ ادبیات کودک و نوجوان
قبل از اینکه موسسه شهرستان ادب به وضع اسفناک کنونی دچار بشود و علیه نیروهای انسانی خودش عملیات کودتا و سرکوب و کینکشی و پاکسازی راه بیاندازد، به لطف خدا و با همدلی جمع بسیاری از اهالی ادب و هنر، پروندههای متنوع و متفاوتی در سایت شهرستان ادب به نفع ادبیات ایران کار شد. موضوعات این پروندهها عموما با نیازسنجی آنچه در این روزگار ادبیات ایران به آنها احتیاج دارد و جای بررسیشان خالی است انتخاب میشدند.
آنهاییش که متناسب با امروز -هجدهم تیر- است یکی پرونده «رمان فانتزی» است که بعدا در فرصت متناسبترش ازش مینویسم و دیگری همین پرونده «ادبیات کودک و نوجوان». نمیخواهم ادعا کنم، ولی به نظرم میرسد در این دو موضوع پروندههای به این کمیت و کیفیت تا پیش از این و حتی پس از این جایی کار نشده، مخصوصا با توجه به تنوع چشماندازها در بررسی موضوع. البته که مولفانش هیچکدام سلبریتی نیستند، کار با اعتماد به جوانان متخصص و نخبه پیش رفته مثل دیگر پروندهها. هم موضوعات همه مطالب کاربردی و تخصصیاند هم متنها اکثرا جامع و کامل و کمنقص. گمان میکنم بیش از 130 مطلب در این پرونده کار شده، البته که بعضی فقط پوشش اخبار بوده، اما حجم قابل توجهی مطالب تولیدی و تخصصی بودند. امشب مروری کردم دیدم خب تعداد معرفی کتابهای تکی یا معرفی و بررسی نویسندههای کودک و نوجوان و همچنین انتشار خود برگزیده آثار شعر و داستان کودک و نوجوان خیلی زیاد است. اینها را حذف کردم و بیست مطلب که به نظرم از جمله مطالب شاخص این پرونده بودند را اینجا برای شما دستچین کردم.
دوم: قدردانی از همراهان پرونده
طبیعتا قدردانی اصلی باید از نویسندگان پرونده باشد، اما اول از کسانی قدردانی میکنم که کار پشتیبانی و راهاندازی غیرمحتوایی را بر عهده داشتند، مخصوصاً اینکه اسمشان شاید در هیچکجای پرونده نیامده، یعنی خانم الهام عظیمی و آقای عبدالله داماد که زحمت پشتیبانی و انتشار و پیگیری ویرایش مطالب را کشیدند و همچنین خانم سمیه صاحبی که هم طراحی گرافیکی بنر اصلی پرونده و هم طراحی یونیفورم گرافیکی مطالب ویژه پرونده را برعهده داشتند.
در ادامه قدر میدانم بیش از همه، زحمات خانم سیدهزهرا محمدی را که جدا از نگارش تعدادی از مطالب خوب پرونده، پیگیری سفارش و تولید و انتشار مطالب و همچنین دعوت از بسیاری از نویسندگان پرونده بر عهدۀ ایشان بود؛ نیز تمام نویسندگان محترمی که با قلم خوبشان با ما همراه شدند تا این پرونده به خوبی گشوده شود و انشاالله ماندگار، یعنی: خانمها و آقایان: نیلوفر نیکبنیاد، مرضیه حقخواه، طاهره احمدنژاد، مریم رحیمیپور، سعید داودی، الهام فرجی، امیر سلیمانی، مجید اسطیری، پرستو علیعسگرنجاد، نیلوفر بختیاری، فاطمه ترجمان، نیکو کریمی، مینو رضایی، عارفهسادات میریوسفی، معصومه مرادی، فاطمه قاسمیپور، مریم سجادینژاد، الهه عزیزیفرد، رویا میرغیاثی، مرتضی شمسآبادی، یاسمن رضائیان و...
سوم معرفی کتاب:
این همان بیست مطلبی است که انتخاب کردم، عموما شامل فهرستهای کتاب برای کودک و نوجوان هستند. یا گزارشهای کاربردی و یادداشتهای تحلیلی. برای خواندن باقی معرفیکتابها یا معرفینویسندهها به خود پرونده سر بزنید.
۱. معرفی کتابهای برجستۀ کودکان و نوجوانان با شرایط ویژه
۲. معرفی کتابهایی که دختران شخصیت قهرمانشان هستند
۳. معرفی بیست کتاب داستانی در زمینه طنز کودک و نوجوان
۴. آشنایی با جایزههای ایرانی ادبیات کودک و نوجوان
۵. آشنایی با جایزههای جهانی ادبیات کودک و نوجوان
۶. معرفی کتابهای کودک و نوجوان با موضوع «محیط زیست»
۷. معرفی نشریههای برتر کودک و نوجوان
۸. معرفی کتابهای عاشورایی برای کودکان و نوجوانان
۹. در دهۀ کرامت برای فرزندانمان چه کتابهای بخوانیم؟
۱۰. راهنمای خرید شاهنامه برای کودکان و نوجوانان
۱۱. معرفی کتابهایی با موضوع مرگ برای کودکان و نوجوانان
۱۲. معرفی کتابهای کودک و نوجوان با موضوع حجاب
۱۳. تاریخچه ادبیات کودک و نوجوان در جهان
۱۴. برای فرزندم چه کتابی بخرم؟
۱۵. نقش شخصیتهای حیوانی داستانها در دنیای کودکان
۱۶. «قصهدرمانی» در ادبیات کودک و نوجوان
۱۷. وضعیت ویراستاری در ادبیات کودک و نوجوان
۱۸. راهنمای خرید داستانهای کودک و نوجوان از نمایشگاه کتاب
۱۹. چرا باید برای بچهها کتاب بخوانیم؟
۲۰. نتایج نظرسنجی 5 کتاب برتر ادبیات کودک و نوجوان ایران در این چهل سال
واقعا زیبا بود، موفق باشید.