فیدل کاسترو، نلسون ماندلا، ایران و سوریه
امروز سالروز درگذشت یکی از بزرگترین رهبران و مبارزان جهان معاصر در نبرد با نابرابری و زورگویی یعنی «فیدل کاسترو» است. تا پیش از این ۲۵ نوامبر ۲۰۱۶ که خاکستر داغش در کنار «خوزه مارتی» آرام بگیرد، هنوز تعداد مردان جهان دو بود. سهسال پیش برایش یادداشت کوتاهی در وبلاگم نوشتم با عنوان «به یاد جنگجوی همیشه پیروز: فیدل کاسترو».
اما کتابی که میخواهم به مناسبت امروز به شما هدیه کنم یک کتاب کوتاه، خواندنی و مشترک به قلم فیدل کاسترو، و دیگر قهرمان مبارزه با نژادپرستی زندهیاد «نلسون ماندلا» است. این کتاب دوبار در ایران ترجمه شده، یکبار با عنوان «ما بردگان تا به کجا آمدیم» (توسط مسعود صابری) و یکبار با عنوان «ما بردگان چه راه طولانی را پیمودهایم» (توسط محمدرضا گیلانی و علی مزرعتی).
How Far We Slaves Have Come
چرا خواندن این کتاب امروز برای ما مهم است؟
حتما چیزهایی درباره کوبا و انقلاب کوبا و انترناسیونالیسم شنیدید. مردم کوبا انقلاب دشواری داشتند، برای رسیدن به استقلال و بیرون کردن آمریکا. فقط توجه کنید که ما اینطرف دنیاییم و با آنهمه تمدن و تاریخ یک انقلاب ضدآمریکایی داشتیم، چهلسال است دارند زندهزنده پوستمان را میکنند؛ حالا تصور کنید در حیاط خلوت آمریکا یک کشور کوچک بخواهد خودش باشد و چکمۀ آمریکاییها را از روی صورتش بردارد، چه مصائبی باید بکشد. اما کوباییها به استقلال و آزادی کشور خودشان بسنده نکردند و تصمیم گرفتند به کمک دیگر کشورهای قارهشان و حوزۀ «آمریکای لاتین» (بولیوی، اروگوئه و...) بروند. مثلا میدانید آمریکاییها «چگوارا» را مثل «شهید متوسلیان» خودمان در یک عملیات فرامرزی بهدام انداختند. اما کوباییها به همین هم بسنده نکردند و تصمیم گرفتند به آزادی مردم دیگر قارهها هم کمک کنند. مهمترین این کمکها کمک به نهضت سیاهان در آفریقا (بهویژه آفریقای جنوبی و سپس آنگولا و نامیبیا) است. وقتی ماندلا در زندان بود پس از سالها مبارزه علیه «آپارتاید» داشت به پیروزی نزدیک میشد، آمریکا با تجهیز و حمایت گروههای نظامی خشن و ظاهرا بومی مثل ارتش «یونیتا» (که دقیقا شبیه داعش و طالبان و القاعده در منطقه خودمان است) استقلالطلبان آفریقا را به گوشۀ رینگ برد. در آن اوضاع کاسترو که حکومتی شکننده همراه با انواع تحریمها و توطئهها از سوی آمریکا را تازه بنیان کرده بود یک تصمیم انقلابی، فراملی و حتی فراحزبی گرفت. ارتشی از چریکهای کوبایی راهی آفریقا شدند تا سالهای سال کنار آفریقاییها برای استقلال و آزادی و برابری نژادی بجنگند. این درحالیست که ماندلا مارکسیست و کمونیست نبود و «کنگره ملی آفریقا» هم یک نهاد فراایدئولوژیک و شامل افرادی با اعتقادات مختلف و اهداف یکسان بود. با حمایت کوبا از سیاهان آفریقا آنان پیروز شدند، ماندلا پس از 27سال از زندان آزاد شد و یکی از بزرگترین نهضتهای ضدنژادپرستی جهان مدرن به ثمر رسید.
یکسال بعد، در 26 ژوئیه 1991 ماندلا در جشن سالگرد پیروزی انقلاب کوبا به ماتانزاس آمد. آنسال، جشن انقلاب کوبا دو سخنران اصلی داشت: کاسترو و ماندلا. این کتاب متن سخنرانی این دو قهرمان ضدآمریکایی جهان در آن روز تاریخی است، همراه با حواشی و مقدمات و موخراتی.
برای ایرانیانی که این سالها در اوج گرفتاریهای اقتصادی خودشان و زیرآوار تحریمهای آمریکایی و فراتر از انگیزههای ملی و مذهبی به سوریه و عراق رفتند تا از ریخته شدن غیرایرانیان و غیرشیعههای عرب و کرد و ایزدی و سنی ومسیحی در برابر نیروهای خشن متکی به آمریکا دفاع کنند، این کتاب یک آینه است. در آینه انسان خود پیرامونش را خیلی بهتر میتواند ببیند.
پیوست: یک فیلم بامزه از یکی از دیدارهای نلسون ماندلا با فیدل کاسترو
سپاس بابت معرفی.
هدیۀ خوبی بود.