بهترین آلبوم موسیقی سنتی در دهه نود | به نظر من | «یادباد»
اگر قرار باشد در ده سال اخیر، دست کم از آغاز دهه نود تاکنون، یک آلبوم موسیقی را به عنوان بهترین آلبوم این سالها برگزینم آن اثر، آلبوم موسیقی «یادباد» ساختۀ جناب «سیامک آقایی» از نوابغ موسیقی امروز است که همراه با آواز «سالار عقیلی» و تمبک «پدرام خاورزمینی» است. شاید بیشترین آلبوم موسیقی که در این ده سال به آنها که خیلی خاطرشان برایم عزیز بوده، هدیه دادهام همین آلبوم یاد باد بوده است و شاید برای هیچ آلبومی به اندازۀ این آلبوم عذاب وجدان ننوشتن و معرفی کردن را طی سالیان متمادی نداشتم.
سیامک آقایی، شیوۀ سنتورنوازی و آهنگسازیاش به نظرم یک اتفاق عجیب و غریب در فضای راکد، مقلد، بیخلاقیت و بیمار موسیقی سنتی و ردیف دستگاهی این سالها، به ویژه بعد از دهه هشتاد است. من سیامک آقایی را با کنسرت و آلبوم قدیمیاش «ز بعد ما» شناختم که مربوط به نیمه دهه هشتاد بود. نخستینبار که فیلم کنسرت ز بعد ما را تماشا کردم و قطعاتش را گوش، انگار سطل آب یخی رویم ریختند. واقعا نفسم بند آمده بود و در پوست نمیگنجیدم. شگفتی این موضوع از این جهت بود که من پیش از این آلبوم با آثار اکثر هنرمندان برتر موسیقی سنتی آشنا بودم ولی نه نامی از این فرد شنیده بودم نه چنین جنس آهنگسازی و موسیقی در حوزه موسیقی سنتی را میتوانستم تصور کنم. علت اینهم که آن آلبوم را در بدو انتشارش خریدم توصیۀ این آدم و آن رسانه نبود، بلکه صرفا نام آلبوم و برگرفته بودنش از غزلی از «بیدل دهلوی» برایم جلب توجه کرده بود:
ز بعد ما نه غزل نی قصیده میماند
ز خامهها دو سه اشک چکیده میماند
چه اینکه بیدل شاعر پاپ و عامهپسندی نیست که هرکسی، آنهم از عوالم غیرادبی مشتاقش باشد و در موسیقی ایران همواره حضوری کمرنگ و اندک داشته است. (انشاالله در یادداشتی جداگانه همۀ بیدلخواندههای موسیقی ایران را جمع و تقدیم میکنم)
البته که آلبوم ز بعد ما نسبت به آلبوم یادباد فضای خلاقانهتر، هنریتر و عجیبتری دارد؛ اما دو نکته هست، یکی اینکه قطعات آن آلبوم همه ساختۀ آقای آقایی نیست، آن کار یک کار گروهی است و در ساخت قطعاتش سنتورنوازان دیگری چون «علی بهرامی» هم نقش جدی داشتهاند؛ نکتۀ بعدی اینکه آن کار بالاخره بیشتر جنبۀ نخبگانی دارد و واقعا نمیشود به همه هدیه داد و انتظار داشت همه هم گوش کنند (ولو حیف است گوش ندادنش)؛ اما یادباد آلبومی است کاملا کلاممحور، آنهم با خوانندگی پاپترین خوانندۀ موسیقی سنتی آقای سلار عقیلی. ایشان _علیرغم توانایی بالایشان در تصنیفخوانی_ هیچگاه خواننده محبوب من نبودند و به ویژه وقتی به جای تصنیف مجبور شوم به آوازهایشان هم گوش کنم واقعا لذت نمیبرم، اما در این آلبوم حتی آوازهای سالار عقیلی هم به نظرم بسیار زیبا هستند و این تجربه از سنخ تجربۀ بازی خوب گرفتن از بازیگران (ولو بازیگران ضعیف) توسط کارگردانان قوی (امثال جناب حمید نعمتالله) است. آهنگساز خوب خواننده را بالا میکشد و آهنگساز بد همان کاری با یک خوانندۀ خوب میکند که کارگردان بد با بازیگر خوب. در این آلبوم واقعا هنر آهنگسازی چشمگیر است. به جز سنتور آهنگساز و تمبک نوازندۀ همراه، پای هیچ ساز و نوازندۀ دیگری در میان نیست؛ اما شما از حجم موسیقی و رنگآمیزیاش در این آلبوم واقعا لذت میبرید. از طرفی این آلبوم واقعا یک آلبوم است، یک ساختار کلی است نه مجموعهای از قطعات پراکنده. خیلی کماند و کمشدهاند موزیسینهایی که ذهنهای ساختارمند و قدرتمند برای خلق آثار اینچنینی داشته باشند. من فقط با امثال سیامک آقایی است که میتوانم به بازتولید و نامیرایی هنرمندان بزرگی چون زندهیادان «محمدرضا لطفی»، «پرویز مشکاتیان»، «سید جلال ذوالفنون» و استادانی چون «حسین علیزاده»، «محمدعلی کیانینژاد» باور داشته باشم.
نکات پایانی:
* اگر خیلی اهل موسیقی و به ویژه سنتورنوازی هستید که آلبوم «ز بعد ما» را از دست ندهید، اما اگر میخواهید یک هدیه خوب با یک مناسبت مهم به یک دوست خیلی مهم بدهید حتما «یاد باد» را یادتان باشد. از آنجایی که این هردو آلبوم با نسخۀ تصویری کنسرت همراه هستند (در حقیقت نسخۀ صوتی هم استدیویی نیست و نسخۀ صوتی یک کنسرت است)، میتوانید خیلی بیشتر در حال و هوای موسیقی قرار بگیرید و لذت ببرید.
* هر دو آلبوم با مضمون سوگ و حسرت و فراق همراهاند، در آلبوم ز بعد ما سوگ برای «زلزله زرند» وجود دارد و در آلبوم یادباد سوگ درگذشت «پرویز مشکاتیان» ، با اینحال در هردو آلبوم لحظات شاد و شورانگیز زیبا و فراوانی وجود دارد.
* در آلبوم یادباد چهار غزل از حافظ و دو غزل از مولوی اجرا شدهاند و تصنیفها همه مربوط به حافظاند. از این نظر آلبوم خود اهمیت بهسزایی دارد.
* بعضی از قطعات ساختۀ سیامک آقایی در این آلبوم پیش از این در کنسرت گرامیداشت زندهیاد مشکاتیان با آواز «همایون شجریان» هم اجرا شدهاند.
* از میان همۀ قطعات زیبا، خود آهنگ «یادباد» را هم با اجرای سالار عقیلی (نسخه آلبوم یادباد) و هم با اجرای همایون شجریان (نسخۀ کنسرت نخست یادوارۀ پرویز مشکاتیان) برای گوش دادن شما در اینجا قرار میدهم؛ اگر پسندیدید آلبوم را تهیه کنید.
یاد باد : سالار عقیلی و سیامک آقایی
یاد باد : همایون شجریان و سیامک آقایی
ان شاءالله در اولین فرصت تهیه اش می کنم . خیلی وقت بود یه آلبوم موسیقی سنتی خوب مخصوصا سنتورنوازی نشنیده بودم .